Close

Normální je se radovat.

Když si sednete někam do kavárny a zaposloucháte se do jiných rozhovorů, málokdy uslyšíte pozitivní věci.

Co však uslyšíte z nejvyšší pravděpodobností je neustálé stěžování – jeden nadává na práci, druhý na souseda, třetí na partnera, čtvrtý na děti, pátý na kamaráda, šestý na politiku a sedmý na počasí.

A není to přitom směšné? K čemu tohle vede? Komu je to prospěšné, když si stěžujete?

Ano, říká se, že člověk se někdy potřebuje vykecat ze svých problémů. Jenomže stěžovat si může člověk do nekonečna, ale spokojený nikdy nebude. A není právě spokojenost to, co si vlastně přejeme?

A nyní, když se nad tím hlouběji zamyslíme, tak není to vlastně paradox? Přejeme si být spokojení, šťastní, ale přitom myslíme negativně, stěžujeme si a nadáváme na kde co.

A takže kde je vlastně ten kořen toho problému a ta cesta, jak z toho ven?

Uvedu příklad. Bydlíte v panelovém domě ve třetím patře. Vaší sousedce se narodilo malé dítě. Přes den posloucháte, jak malé dítě křičí, brečí a tak dál. Vy, protože máte tendence si neustále na něco stěžovat, budete velmi naštvaní každý den, že vás dítě vaší sousedky ruší. Ale s vámi bydlí v bytě ještě jeden spolubydlící. A ten má naopak pořád dobrou náladu a vůbec ani nevnímá, že nějaké dítě u sousedů křičí. A tady je odpověď na vše. Ten váš spolubydlící totiž není hluchý. Když bude chtít, může zaměřit svou pozornost pouze na křik dítěte u sousedů. Jenomže on nechce, on tam tu pozornost nedává. A proto tedy ho tento křik vůbec nijak nevzrušuje. A takže o to jde.

Proto ze všeho nejdůležitější je osobní přístup.

Jenomže dnes nás společnost vede k tomu, abychom si neustále na něco stěžovali, byli negativní, ve stresu a tak dál. Ze všech stran na nás útočí propaganda plná násilí, odsuzování, rozdělení a agrese. Díky takovému tlaku je pak považováno za určitou normu si na něco stěžovat. Stejně tak je i normální být ve stresu. Jenomže ve skutečnosti je NORMÁLNÍ SE RADOVAT! Stěžovat si, být negativní, naštvaný vůbec normální není! Je to člověku doslova nepřirozené. Vždyť každý člověk chce být šťastný a nikdo se nechce cítit mizerně. A pokud chce být člověk šťastný, tak jedině na něm záleží, jestli šťastný doopravdy bude. On sám se pro to musí rozhodnout. Jedině tudy vede cesta ke štěstí.

A úlohou společnosti je, aby tuto cestu ke štěstí mezi lidmi podporovala. Přece když v zimě napadne sníh, tak kdo se postará o to, aby lidé mohli bezpečně cestovat po silnících? No, jsou to cestáři. A kdo zajišťuje práci cestářů? Právě společnost.

A proto by měla společnost plnit stejnou úlohu i v případě cest ke štěstí”. Společnost by měla tuto “cestu ke štěstí” mezi lidmi podporovat. Měla by vytvářet takové podmínky, aby bylo jednoduše snadné být šťastný. A jak může cestu ke štěstí společnost podporovat? Je to jednoduché.

Faktorů je hodně. Například namísto seriálů, filmů, hudební produkce a zpráv, kde dominuje násilí a negativita, by se měly produkovat seriály a filmy, které budou v lidech podporovat radost a pozitivní přístup ke světu. Ze všech stran by měla na člověka sršet pozitivní reklama, aby lidé byli motivováni konat dobro a rozvíjet se správným směrem. Měli by být představovány a zajišťovány jednoznačné výhody, které plynou z toho, když je člověk poctivý, šlechetný, laskavý a dobrosrdečný.

Takhle by měl vypadat normální svět. Svět, kde se bude v lidech podporovat radost, štěstí, poctivost i vzájemná úcta.

A dnes existuje cesta, jak takový svět vybudovat. Stačí změnit formát společnosti ze spotřebitelského na tvořivý. Stačí jen vybudovat “Tvořivou společnost”.

Existuje osm osnov Tvořivé společnosti. A právě pátá osnova hovoří o “Tvořivé ideologii” Tedy o tom, jak v lidech podporovat dobro.

Dovolím si citovat obsah této osnovy:

“Ideologie musí být zaměřena na popularizaci nejlepších lidských vlastností a na ochranu před vším, co je namířeno proti Člověku. Hlavní prioritou je lidskost, vysoké duchovně morální zásady Člověka, humánnost, poctivost, vzájemná úcta a upevňování přátelství.

Vytvoření podmínek pro rozvoj a výchovu Člověka s velkým Č, pěstování mravních hodnot v každém člověku a ve společnosti.

Zákaz propagandy násilí, nepřípustnost a odsouzení jakékoliv formy rozdělení, agrese a antihumánních projevů.”

DOBRÁ ZPRÁVA NA ZÁVĚR! 🙂

Projekt “Tvořivá společnost” se již realizuje po celém světě a každý den se na platformu allatraunites.com připojují dobrovolně a nezávisle lidé z celého světa.

A věřím, že se to lidem podaří. Pak budeme totiž žít ve společnosti, kde budeme obklopeni pozitivními věcmi. Pak budeme žít v normálním světě, kde je normální se radovat.  

Přihlas se i TY na platformu Tvořivá Společnost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *